Theatermaker

Ik hou van theatermaken met allerlei verschillende mensen. Meestal met kinderen of jongeren, maar ook met senioren met een verhaal of met collega's/professionele spelers. Steeds vanuit een mix van tekst en beweging/dans, altijd makend in samenwerking met de spelers. Hieronder een greep uit verschillende voorstellingen. 


Foto: Tim Hillege, Caland Lyceum 2017. 

De Allesweters 

Heb jij graag alles op een rijtje? Wil jij graag weten hoe alles zit? Kom dan langs op het speciale bureau van de Allesweters! Ze onderzoeken, noteren en meten. Tot ze ALLES weten...

Na A komt B en een appel is geen peer. 
Driehonderdzesentachtig keer twaalf is: vierduizendzeshonderdtweeëndertig.

En olifanten vliegen niet.

Dat staat vast en dat voelt heerlijk helder.
 

Maar… Wat doen de Allesweters als op een dag de vragen de antwoorden inhalen?

Hoeveel is dat eigenlijk, alles?

Hoeveel is alles plus één?

En hoe weet je eigenlijk zeker, dat roze olifanten met vleugels niet bestaan?

De Allesweters is een fantasievolle voorstelling over zeker weten, durven vragen en vooral over buiten de lijntjes denken.

Gespeeld door: Door, Elisa, Imayra, Jayda, Joy, Lee, Maud, Mus, Noa, Noah, Olivier, Rifka, Sam, 

Sophie, Timon.


Vormgeving: Anne Leijdekkers. 
Kostuums: Amarens van Herpen. 
Decor: David van der Wees. 
Foto poster: Joep van Aert. 
Foto's doorloop: Lotte Spek. 

Jeugdtheater Hofplein, 2023-2024.

Bedtijdverhalen voor Rebellen 

Heerlijk toch, om weg te dromen in een sprookjesachtige wereld van prinsessen, witte paarden en glazen muiltjes? Meisjes wachten tot ze wakker worden gekust en mannen op paarden verslaan draken…

Of is dat onze droomwereld niet? Waarom vertellen we eigenlijk steeds dezelfde verhalen? Is dat nog wel van deze tijd? Wat zouden we willen veranderen aan de verhalen die we zo goed kennen? En wat willen de spelers eigenlijk zélf vertellen?

Bedtijdverhalen voor Rebellen is een verrassende, verhalende mix van tekst en beweging. Oude helden krijgen een nieuwe rol, nieuwe helden krijgen een stem.

Spel: Bente, Caroline, Dante, Daphna, Hannah, Iris, Julia, Marit, Mila, Nika, Senna, Silke, Tess. 
Kostuums: Yvette Bras. 
Decor: David van der Wees. 
Foto's: Lotte Spek.  
Jeugdtheater Hofplein, 2021-2022. 

HO STOP HALT!

Een groep allerbelangrijkste wachters bewaakt een allerbelangrijkste grens. Ze blaken van trots en wachtmeesterschap. Ze stappen, ze staan en dat staat ze goed. Ze hoeven zich niets af te vragen. Alles loopt zoals het lopen moet. Er zijn regels, er zijn patronen en dat is wel zo duidelijk. Tot hier en niet verder. Zolang er maar niemand nieuwsgierig wordt naar wat er áchter de lijn is…

Een fantasievolle voorstelling vanuit een absurde, kinderlijke kijk op volwassenen en hun grenzen en gedoe.
Vrij naar de theatertekst ‘Wachten en andere heldendaden’ van Freek Mariën.


Gespeeld door jonge spelers van 7-12: 
Amber, Billie, Fien, Guus, Jarik, Julia, Julie, Malia, Mara, Puck, Rikki, River, Sanne, Tara. 

Foto: Joep van Aert. 
Jeugdtheater Hofplein, 2020-2021.

Krauw 

Er ligt een veer op mijn kussen! Een grote, zwarte veer…
 

Als niemand je begrijpt. Of als iedereen zegt wat je moet doen: ‘haren kammen, stil zitten’. Dan moet je het spel gewoon meespelen. Maar ondertussen denk je aan de wind… Je knijpt je ogen een beetje dicht en vlak voor je eerste droom sla je linksaf.

Ergens daar is de wereld van kinderen met een vleugje zwarte vogel. Zwarte vogels zijn wijs, nieuwsgierig en nergens bang voor. En ze leren je wat je niet zomaar leert op school. Weet je dat het eigenlijk heel makkelijk is, vliegen? Je hoeft alleen maar te zorgen dat je de grond niet raakt.

Krauw is een spannende, droomachtige voorstelling gespeeld door jonge kinderen. Voor iedereen vanaf 4 jaar die durft te kijken in het donker.

Gespeeld door jonge spelers van 6-11: 
Dante, Fien, Guus, Jarik, Julie, Mirthe, 
N, Noa, Noortje, Rikki, River, Tara, Sanne.

Foto poster: Joep van Aert.  
Foto's voorstelling: Tom Stiegelis. 

Jeugdtheater Hofplein 2019-2020

De Show van je Leven 

Een theatrale poging om de kunst van het leven te vangen. 

Hoe ouder hoe wijzer. Dat zeggen ze toch? Of werkt het niet zo? Vanuit een bijzonder project waarin kinderen en ouderen elkaar ontmoetten en interviewden, presenteert de Theaterschool Almere twee generaties op toneel. In een dansante en ontwapenende show vol tegeltjeswijsheden, antwoorden, en vooral steeds meer vragen.


Corrosia Almere, juni 2018. Foto: Gaby Waakhuijsen. 

Dagdromers - PS|jong 

Vandaag is alles mogelijk. 

In de locatieproductie Dagdromers maken de twaalf jongeren van PS|jong een nieuw begin. In een grote lege loods bouwen zij aan hun gedroomde stad. Een dappere poging om al hun dromen te vangen in een gezamenlijk beeld. Maar waar begin je als je je ideale plek wilt creëren? Wie is de baas? Of: als ieders stem evenveel telt, naar wie luister je dan? De één verdwaalt in zijn dromen, de ander denkt lang en hard na over praktische bezwaren, een derde begint lukraak te timmeren. Wie weet komt er zomaar iets van de grond.  

PS|theater Leiden, 3-11 februari 2018. 
Regie: Jacqueline Boot, Kim van den Bemt. Foto: Anika van de Wijngaard.

Drip - Over het IJ Festival/Grachtenfestival

Drip - of het verhaal van de trekkende mensch. Waar was ik gebleven? Ik kruip druip de kade op. Ik zwem mezelf een nieuwe plek. Plok.

Concept, regie en spel: Annemieke Ros, Kim van den Bemt. Muziek: Matteo Mijderwijk. 
Route Eilandvariaties, juli/augustus 2016. Foto: Saris en den Engelsman. 

Wie niet weg is - NTjong

Wie niet weg is, is gezien

Voor het tweede jaar op rij maakt NTjong voor Theater Na de Dam met jonge spelers een voorstelling gebaseerd op verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Dit keer richten makers zich op verdwenen Haagse families. Onderdeel van de research zijn gesprekken tussen jongeren en ouderen, die als ooggetuigen nog kunnen vertellen over hoe het was om jong te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Want hoe zagen de Kerkstraat, de Frederiksstraat en de Koninginnegracht er uit tijdens de oorlog en wie woonden daar? Vanuit een oude school in Willemspark geven de jongeren in de oorlog verdwenen families weer voor even een gezicht. 

Makers: Lisa Giezen, Julia Schmitz, Khouloud Zaher, Kim van den Bemt. Begeleiding: Hanna Timmers. Eindregie: Muriël Besemer. NTjong Den Haag, mei 2016. Foto: Julia Schmitz. 

Koning Koen en de Draak - Stichting de Rest 

Een beweeglijke voorstelling voor kleuters, hun ouders en iedereen die weleens een draak verslaat. 

De voorstelling is gemaakt op basis van het gelijknamige boek Koning Koen en de Draak, uit de prentenboek top 10 van 2015, en wordt gespeeld door jong acteertalent (12-18 jaar) van Theaterschool de Rest in bibliotheken in de Vechtstreek. De voorstelling speelt in het kader van de Nationale Voorleesdagen en Cultuur Beweegt.

Stichting de Rest/Bibliotheken Vechtstreek, januari 2015. Foto: Kim van den Bemt.