Docent 

Ik werk graag met jonge doelgroepen. Vaak met kinderen van basisschoolleeftijd, maar ook geregeld met jongeren. Ik vind het interessant om na te denken over hoe jonge mensen leren, hoe ze zichzelf ontwikkelen, hoe ze denken en hoe je ze kunt prikkelen.Foto: Maartje Borgers, Stichting Buitenkunst. 

Over lesgeven 

Theaterdocent zijn is veel breder dan 'kinderen leren toneelspelen'. Het is leuk om kinderen de zaken te leren die onderdeel zijn van het spelen zelf: samenspelen, tekst interpreteren,  improviseren, transformeren enzovoorts. Maar nog interessanter vind ik dat waar het ondertussen óók over gaat... Hoe kun je zorgen dat kinderen zich betrokken voelen bij een thema? Hoe kun je ze daar zélf over laten nadenken en vertellen, en wat zeggen ze dan? Ik vind het mooi als gesprekken, scènes en kleine onderzoekjes tot nieuwe manieren van kijken uitnodigen. Als kinderen meedenken, uitproberen, onderzoeken. Als ze gevoel krijgen voor absurditeit aan de ene kant, en oog voor wat ontroerend of kwetsbaar is aan de andere kant. Als ze elkaar leren vertrouwen en leren samenwerken op manieren die anders zijn dan ze kennen.

Foto: Jasper Hogenboom, Stichting de Rest.

Kinderen als volwaardige spelers 

Volgens mij kun je kinderen als spelers heel serieus nemen. Ik vind het leuk om ze echt uit te dagen in hun spel/aanwezigheid en ook om thema’s te kiezen die niet typisch kinderlijk zijn. Natuurlijk moeten ze over het onderwerp kunnen meedenken, neem ik met hen andere tussenstappen dan met volwassenen, en moet het naar hun beleving vertaald: dat is elke keer de uitdaging. Een thema waarover te filosoferen valt, in combinatie met de ontwapenende en krachtige energie van kinderen die begrijpen wat ze staan te doen op toneel: dat vind ik het mooist om naar te kijken. 

Waar? 

Momenteel werk ik o.a. als docent op de Maria Basisschool in Rotterdam, voor Jeugdtheater Hofplein, voor Stichting Buitenkunst. Als freelance docent werk(te) ik ook voor Stichting de Vrolijkheid/AZC Rotterdam, de Toneelmakerij, NTjong, Klein Amsterdam, Dons Opvang, Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, de Amsterdamse Jeugdtheaterschool, het Caland Lyceum Amsterdam, Theatergroep Dox, Jeugdtheaterschool Rabarber, Danstheatergroep Aya, Jeugdtheaterschool Zuidoost, Theaterschool Almere, Theaterschool de Rest Maarssen, op de Hollandse School in Singapore en op de Academy Jeugdtheaterschool in Berlijn.


Foto: Joep van Aert, De Gruffalo, Jeugdtheater Hofplein.