Docent 

Ik werk graag met jonge doelgroepen. Vaak met kinderen van basisschoolleeftijd, maar ook geregeld met jongeren. Ik vind het interessant om na te denken over hoe kinderen leren, hoe ze denken, hoe ze zich als persoon kunnen ontwikkelen en hoe je ze daarin kunt prikkelen.Foto: Maartje Borgers, Stichting Buitenkunst.

Over lesgeven 

Theaterdocent zijn is veel breder dan 'kinderen leren toneelspelen'. Het is leuk om kinderen de zaken te leren die onderdeel zijn van het spelen zelf: om ze te leren samenspelen, om ze te leren tekst te dragen, improviseren, transformeren enzovoorts. Maar nog interessanter vind ik dat waar het ondertussen óók over gaat... Hoe kun je zorgen dat kinderen zich betrokken voelen bij een thema? Hoe kun je ze daar zélf over laten nadenken en laten vertellen, en wat zeggen ze dan? Ik vind het leuk als gesprekken, scènes en kleine onderzoekjes tot nieuwe manieren van kijken uitnodigen. Als kinderen meedenken, uitproberen, onderzoeken. Als ze een gevoel krijgen voor absurditeit aan de ene kant, en oog voor wat ontroerend of kwetsbaar is aan de andere kant. Als ze elkaar leren vertrouwen en leren samenwerken op manieren die anders zijn dan ze kennen.

Foto: Jasper Hogenboom, Stichting de Rest. 

Kinderen als volwaardige spelers 

Volgens mij kun je kinderen als spelers heel serieus nemen. Waarom niet ook met hen echt op zoek naar waarachtigheid bijvoorbeeld, naar grimmigheid of absurde fysieke transformaties, naar hoe je écht ruimte inneemt op toneel of naar wat er binnen contactdans allemaal mogelijk is... Als ik voorstellingen maak met kinderen, werk ik het liefst vanuit thema’s die niet per se kinderlijk zijn. Liever over iets grilligs, iets stoers of iets absurd grappigs, dan over Nijntje of andere pluizige zaken. Natuurlijk moeten ze over het onderwerp kunnen meedenken, neem ik met hen andere tussenstappen en moet het naar hun beleving vertaald: dat is elke keer de uitdaging. Een thema waarover te filosoferen valt, samen met de ontwapenende en oprechte energie van kinderen die begrijpen wat ze staan te doen (en dat met overgave doen), dat vind ik het mooist.

Foto: Joep van Aert, De Gruffalo, Jeugdtheater Hofplein. 

Waar dan? 

Momenteel werk ik o.a. als docent op de Maria Basisschool in Rotterdam, voor de Toneelmakerij, voor Jeugdtheater Hofplein, voor Stichting Buitenkunst, op het AZC in Rotterdam en voor Dons Opvang. Als freelance docent werk(te) ik ook voor NTjong, Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, de Amsterdamse Jeugdtheaterschool, het Caland Lyceum Amsterdam, Theatergroep Dox, Jeugdtheaterschool Rabarber, Danstheatergroep Aya, Jeugdtheaterschool Zuidoost, Theaterschool Almere, Theaterschool de Rest Maarssen, op de Hollandse School in Singapore en op de Academy Jeugdtheaterschool in Berlijn.